ACTUALITAT

Ciutadans i experts s’alien per a realitzar seguiments de papallones en zones d’alta muntanya

06 de July de 2023

Enguany, un equip de voluntaris treballarà de costat amb els biòlegs i experts del Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser i del CEINR per recollir dades de papallones d’alta muntanya. Específicament, s’ha encetat un nou itinerari del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), que es durà a terme a la zona del massís del Balandrau.

El CBMS (impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers) és un projecte de ciència ciutadana d’estudi de les tendències poblacionals de les papallones diürnes, molt arrelat a Catalunya, car enguany és la trentena temporada que es realitza, des del 1994.

Una de les espècies d’interès és el Brocat variable subs. pyrenesdebilis (Euphydyas aurinia pyrenesdebilis), endèmica del Pirineu. El seu interès, juntament amb altres espècies, rau en el fet que hi hagi pocs itineraris de BMS en zones d’alta muntanya, fet que converteix a aquest nou itinerari en un actiu important pel projecte al nostre país.

El BMS és un projecte de ciència ciutadana, una disciplina que combina la tasca de científics i ciutadania per a recollir dades sobre l’entorn que, posteriorment, són analitzades pels experts amb l’objectiu d’extreure conclusions sobre la biodiversitat del territori i les tendències de les espècies implicades.

El projecte continuarà actiu fins a l’arribada del fred i en anys posteriors. Cal agrair la tasca dels voluntaris i voluntàries que hi col·laboren de manera constant i desinteressada. Gràcies per la vostra tasca!