CONEIX
EL TERRITORI

El Ripollès és una comarca pirinenca, un territori muntanyós amb paisatges emblemàtics com la Vall de Núria, el Taga i el Puigmal, el Milany i els Rasos de Tubau, entre moltes altres. L’arquitectura romànica s’estén per tots els racons de la comarca, amb un patrimoni arquitectònic excepcional. S’hi respira l’essència dels pobles d’alta muntanya, la gent que hi viu i que actua com a autèntica enginyera del paisatge. És terra de comtes i abats, i hi trobareu museus i centres d’interpretació que permeten conèixer llegendes i tradicions arrelades
al territori. No hi falten moltíssimes activitats per conèixer les espècies que hi habiten i el ric patrimoni geològic i cultural, amb rutes i activitats adaptades a tots els nivells i capacitats.

Visita el web Itinerannia
I
La millor manera de coneixer el territori i els diferents espais naturals protegits del Ripollés és a peu o en bicicleta, minimitzant I’impacte sobre l’entorn i gaudint del paisatges i les seves espécies de manera calmada i discreta. Al Ripollés, aixi com a la Garrotxa i a I’Alt Emporda comptem amb una xarxa unificada de senders, perfectament senyalitzats, Itinerannia.

Itinerannia és una iniciativa intercomarcal d’unificació i harmonització dels senders i camins, basada en el model suis: és com un mapa de carreteres perd pedestre, que permet anar practicament a qualsevol punt de la comarca. És el primer espai senderista a Catalunya que aplica el concepte de xarxa viaria en arees rurals, una estructura que permet a I’usuari arribar a qualsevol punt del territori des de qualsevol lloc i moure’s amb absoluta llibertat i total seguretat per la zona.

S‘ha fet una selecci6 molt acurada de camins, seguint una metodologia i uns criteris comuns a les tres comarques.

Itinerannia, a més, ha desenvolupat nombrosa cartografia en paper i digital aixi com un mapa de recursos turistics, naturals i culturals i també de serveis turistics. Tot aixo ha estat possible gracies a la col-laboraci6 dels ajuntaments, dels parcs naturals, de les oficines de turisme i dels centres excursionistes que han treballat plegats amb un únic objectiu: crear una nova xarxa de senders que doni noves oportunitats al territori.

Entre el Ripollés, la Garrotxa i I’Alt Emporda hi trobareu més de 2.500 quilémetres de camins senyalitzats, que permeten fer multiples excursions en funcié del temps que shi vulgui dedicar, el grau de dificultat, els interessos culturals, arquitectonics i naturals.

Decàleg de bones pràctiques

Porteu els gossos sempre lligats quan passegeu pels boscos, prats i pastures

No aparqueu en prats i pastures i només als llocs habilitats, sense ocupar mai camins i pistes.

Extremeu les precaucions pel que fa al risc d’incendi, i aviseu al 112 si veieu columnes de fum o males praxis.

Si obriu els tancats ramaders, recordeu col-locar correctament els filats, per evitar que la fauna s escapi de l’espai delimitat.

En cas de trobar-vos animals salvatges o dels ramats especialment confiats allunyeu-vos amb discreció i sense fer soroll, recordeu que no són animals de companyia.

La brossa que genereu I’heu de retornar a casa.

No abandoneu els senders marcats amb les senyalitzacions del Parc Natural i altres ens i eviteu zones restringides al pas.

En nits calides o de pluja podeu trobar-vos animals a les carreteres. Adequeu la conducció i circuleu més lentament.

Informació d’interès

Trobareu més informació sobre com gaudir i conèixer els espais naturals protegits de la comarca a:

Fes Turisme al Ripollès

Agència de Desenvolupament del Ripollès

Parc Natural de les Capçaleres del ter i el Freser

Centre d’Informació i Interpretació del parc a Queralbs Plaça de la Vila 4, 17534 Quelabs, vall de Ribes

Centre d’Informació del Parc a Setcases Carrer del Rec s/n, 17869 Setcases, vall de Camprodon