ACTUALITAT

Eliminació de la planta invasora Budleia a la conca del riu Freser

25 de April de 2023

Aquesta campanya de sensibilització ambiental s’emmarca en el projecte d’eliminació de la planta invasora Budleia a la conca del riu Freser. El control d’aquesta espècie té com a objectiu frenar la seva dispersió i colonització, ja que, en tractar-se d’una espècie exòtica invasora, és una de les preocupacions principals dels cursos alts de la conca hidrogràfica dels rius Ter i Freser.

Per tal de fer partícip d’aquesta problemàtica tan important a la població local, s’han plantejat una sèrie d’activitats educatives que s’estan duent a terme a les escoles de l’àmbit d’actuació del projecte d’eliminació. L’Associació Mediambiental Crataegus (Vall de Ribes) és la responsable de la realització d’aquestes accions després d’haver guanyat el concurs públic que li atorgava l’objectiu d’erradicar aquesta planta invasora.

La iniciativa educativa i el projecte de control de la Budleia s’estan realitzant amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, a través de la subvenció de patrimoni natural que l’administració atorga als consorcis i, per tant, al Consorci per la Protecció i Gestió dels Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR).

Ja han participat en l’activitat tant l’Escola de Vallfogona de Ripollès com l’Escola Núria Morer i Pi de Planoles, que juntes conformen la ZER Comte Arnau. Tots els alumnes d’educació infantil i primària de les dues escoles van realitzar una sortida de camp al riu del seu municipi per poder estudiar i conèixer el bosc de ribera i els seus habitants, ja que és l’hàbitat més afectat per la presència de la budleia.

En el cas de Planoles, l’alumnat de cicle mitjà i superior també va rebre una sessió a l’aula per parlar de la gran problemàtica que té Catalunya amb les espècies exòtiques invasores, abordant el cas de la budleia i de la vespa asiàtica, entre d’altres.

L’Institut Escola Vall de Ribes i l’Institut Abat Oliba també participaran dels tallers educatius del projecte durant els mesos de maig i juny.