ACTUALITAT

Finalitzen els seguiments anuals d’algunes de les espècies d’ocells de muntanya presents a les Capçaleres del Ter i del Freser i a la Serra de Montgrony

23 de July de 2024

Els seguiments anuals d’ocells de muntanya, així com d’altres espècies de fauna i flora, permeten obtenir informació sobre la mida de les poblacions, la seva tendència, i així avaluar-ne el seu estat de conservació. Disposar d’aquest coneixement és imprescindible per orientar les preses de decisions i aplicar les mesures de gestió necessàries per assegurar la conservació de les espècies presents.

Alguns dels censos són promoguts des del propi CEINR i des del Parc Natural, mentre que d’altres es promouen i s’organitzen des d’altres serveis, com el Servei de Fauna i Flora, o també des d’entitats com l’Institut Català d’Ornitologia. La majoria els duem a terme els tècnics del CEINR i del Parc Natural, però d’altres es basen en la participació de personal extern o de personal voluntari. Dues de les espècies que s’avaluen anualment són el gall fer i la perdiu blanca. En els dos casos el comptatge es basa en el recompte de mascles, a partir del cant que exhibeixen durant les primeres hores del dia, quan encara és fosc.

Els mesos de maig i juny són el moment de reproducció de moltes espècies d’ocells de muntanya. És en aquest moment en que des del Parc Natural i el CEINR, en fem alguns dels comptatges anuals

En el cas del gall fer, els censos es duen a terme als “cantaders”, zones del bosc on els mascles d’un mateix sector es reuneixen per cantar i exhibir-se, i així aconseguir copular amb les femelles. Durant els darrers anys s’ha observat una tendència regressiva alarmant que ha conduït a la inclusió de l’espècie dins la categoria “en perill d’extinció” al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, aprovat el 2022. Al nord del Ripollès, on el 2015 s’havien arribat a detectar 16 mascles, el cens d’enguany n’ha donat com a resultat només 3.

Pel que fa la perdiu blanca, a Catalunya els censos es duen a terme en parcel·les d’escolta repartides per tota l’àrea potencial de 4 sectors de cens. Un d’aquests sector de cens es troba dins el Parc Natural, al circ d’Ulldeter fins el Balandrau, on anualment es censen 12 parcel·les, 6 de les quals es mantenen fixes i les altres 6 variables. Aquesta metodologia s’ha estat implementant des del 2019 i ha estat coordinada per els companys francesos de la Office français de la biodiversité (OFB), juntament amb el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran. Els resultats que s’obtenen el dia cens es transformen en estimes de densitat per tot el sector.

Enguany s’han detectat 7 mascles, igual que l’any anterior, significant uns 20 mascles en el tot el sector d’unes 1000 ha. La sèrie temporal de dades és massa curta per extreure’n conclusions però sembla que s’observa una certa tendència regressiva respecte anys previs.


Aquest any, a més a més del sector de cens Ulldeter-Balandrau, hem afegit com a sector de cens tot el circ de Núria, des del Puigmal fins el Cim de la Coma del Clot. A part del cens presencial, en aquest sector també hem instal·lat gravadores passives que han estat gravant tota l’època de cant durant les primeres hores del matí. Properament analitzarem les gravacions obtingudes per tal de comprar-ne els resultats.


A més a més dels censos dirigits a espècies concretes, com és el cas del gall fer o la perdiu blanca, també participem en els diferents programes existents de seguiments estandarditzats, com el Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya (SOCC), que permeten determinar tendències a llarg termini de diferents espècies, determinar canvis poblacions, establir patrons d’abundància, així com entre d’altres també generar indicadors de l’estat de conservació del nostre entorn.