ACTUALITAT

Millores a l’entorn del Pou de Glaç de Pardines

22 de April de 2024

Darrerament, han finalitzat les tasques de millora de l’entorn del Pou de Glaç de l’Estany d’en Roca, a Pardines. Fins a aquest encisador racó de la Xarxa Natura 2000 de la Serra Cavallera hi arriba un dels itineraris del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser que té per inici i final l’ermita de Santa Magdalena de Puigsac.

Sabeu que és un pou de glaç? És una estructura de planta circular, sovint coberta amb una cúpula, que servia per emmagatzemar gel i neu. Durant els mesos més freds s’hi emmagatzemava l’aigua solidificada i es conservava a l’interior, per llavors comercialitzar-la des de la primavera fins a la tardor. Tenia finalitats principalment mèdiques, quan encara no existien els refrigeradors moderns.

Durant les tasques dutes a terme s’ha millorat el tram final de l’esmentat sender, desbrossant els arbustos que impedien el pas i delimitant millor el recorregut del sender. També s’ha tallat la vegetació que creixia dins del mateix pou de glaç i que posava en risc la integritat d’aquesta estructura. L’actuació s’ha dut a terme amb criteris d’integració i millora paisatgística, així com de conservació del patrimoni natural i històric. Addicionalment, s’ha col·locat una tanca al voltant del pou del glaç per minimitzar el risc de caigudes dels visitants i del ramat. Les tasques les han executades les brigades del Parc Natural.