ACTUALITAT

S’obre la convocatòria d’ajudes adreçades a la gestió de boscos madurs

28 de July de 2023

Els propietaris de boscos amb arbres vells i de mida excepcional i un llegat històric poden sol·licitar aquestes ajudes

El departament d’Acció Climàtica destinarà 300.000 € per la subvenció als propietaris i propietàries que mantinguin el seu bosc madur. Aquesta partida econòmica, ampliable fins a 2 milions d’euros, es tramitarà a través del Centre de la Propietat Forestal (CREAF) i al Fons del Patrimoni Natural, que permetran cobrir unes 400 hectàrees de bosc.

D’aquesta manera, les persones propietàries disposaran d’ajudes per gestionar el seu bosc. La convocatòria ja està oberta i està previst que es resolgui a final d’any. Hi ha dues línies de finançament: una que està enfocada a potenciar actuacions amb boscos on es faci gestió activa, i que té per objectiu multiplicar la biodiversitat de l’espai, i una segona línia d’ajudes, destinada a crear reserves forestals perquè els boscos madurs es puguin conservar a llarg.

Imatge del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural


L’objectiu d’aquesta actuació és augmentar la superfície de boscos madurs que hi ha a Catalunya. Actualment, representen només l’1% i l’objectiu del Departament és multiplicar l’espai d’aquestes zones fins al 5%.

Per obtenir la subvenció, els interessats hauran de gestionar el bosc seguint els criteris que defineixen el bosc madur, aquells que tenen arbres amb un diàmetre concret, fusta morta i un llegat històric.
Acció Climàtica ha elaborat una guia amb el Centre Tecnològic Forestal i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de Catalunya que estableix les característiques bàsiques d’aquesta mena de boscos. El mateix CREAF serà l’encarregat de visitar els diferents boscos que s’acollin a la subvenció i fer el seguiment per si compleixen els criteris corresponents.

Imatge del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Ampliació: https://cpf.gencat.cat/ca/inici/index.html
Per a més informació: https://blog.creaf.cat/coneixement/boscos-madurs/