ACTUALITAT

Conscienciar sobre les espècies invasores des de les escoles

05 de October de 2023

Un dels principals problemes en els entorns fluvials de la nostra comarca és la presència d’espècies exòtiques invasores. Aprendre a detectar-les és clau per reduir les seves poblacions al territori i preservar, així, els importants hàbitats autòctons.

En aquest sentit, és necessari conscienciar sobre les conseqüències que té l’activitat humana en aquests espais -com agent introductor d’aquestes espècies- i el paper que té la ciutadania per ‘lluitar’ contra la seva expansió. Per aquest motiu, des del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès, hem impulsat diverses iniciatives per informar, especialment, sobre plantes invasores com la budleia (Buddleja davidii) i els seus perjudicis a l’ecosistema local.

A més de l’acció informativa i divulgativa que vam dur a terme fa unes setmanes als mercats de la Vall del Freser, una de les principals activitats, i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona, va ser un projecte educatiu que vam portar a diferents escoles de la comarca a finals del curs passat.

Les sessions es van portar a terme les següents dates: 

  • 27 de març amb l’escola de Vallfogona: 45 minuts de sessió teòrica + 3 hores de sortida de camp al riu. 
  • 28 de març amb l’escola de Planoles: 1 hora de sessió teòrica per cicle mitjà i superior + mitja hora de taller teòric per educació infantil i cicle inicial. 
  • 29 de març amb l’escola de Planoles: 4 hores de sortida de camp al riu amb tot l’alumnat d’infantil i primària. 
  • 22 de maig amb l’INS Abat Oliba de Ripoll (coincidint amb el dia de les escoles verdes): 45 minuts de sessió teòrica per cada grup + 2 hores de sortida de camp al riu per cada grup. 
  • 5 de juny amb l’IE Vall de Ribes (coincidint amb el dia del medi ambient): 2 hores de sortida de camp al riu per cada grup + 1 hora de xerrada teòrica pels grups d’ESO (2n i 3r).
  • 8 de juny amb l’IE Vall de Ribes: 1 hora i mitja de sessió teòrica pels grups de cicle mitjà de primària (3r i 4t).

Aquesta tasca de sensibilització es complementa amb altres actuacions com el porta a porta, en què oferim plantes supletòries gratuïtes al veïnat que contribueixi substituint les espècies invasores; altres activitats escolars o les extraccions de la budleia al medi natural que ja s’estan executant.