Com es pot veure en la memòria d’activitats 2022 que vam fer pública la setmana passada, el Consorci dels Espais d’Interès del Ripollès dona suport i lidera diverses iniciatives. Una de les accions amb què col·labora és el projecte FELIS, a partir de la creació d’una estació de seguiment en una zona de difícil accés, a cavall entre Campdevànol i Gombrèn.
El projecte, en concret, consisteix en seguiment a llarg termini del gat fer o salvatge (Felis silvestris) a Catalunya a partir d’unes càmeres trampa o de “fototrampeig” col·locades al bosc. Es tracta d’una tècnica no invasiva que permet conèixer la presència d’espècies animals de difícil detecció en un determinat territori.
En la iniciativa FELIS hi participen grups de voluntaris així com algunes administracions financen estacions de seguiment per cobrir millor el territori. Al Ripollès, tant el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser com el CEINR donen suport al projecte. Ara, a l’estiu, es revisen els milers de fotografies preses des del mes de gener de 2023. Les primeres conclusions a partir del fototrampeig, que en aquest cas s’ha dut a terme a la Serra del Montgrony -un dels sis espais de la Xarxa Natura 2000 que gestiona el Consorci-, demostren que enguany està sent un molt mal any pel felí.
Simultàniament, entorn de la Serra de Montgrony enguany s’han trobat recentment 2 gats salvatges atropellats. La conservació de la biodiversitat al territori i, sobretot, la d’aquesta espècie és un repte en què tots podem posar un granet de sorra. Per això, demanem que vigileu especialment les estructures viàries aquest estiu per evitar atropellament d’animals. Conduïu amb precaució i respectant estrictament els límits de velocitat.
La tècnica emprada en el projecte FELIS també ens proporciona informació sobre altres comunitats de mamífers de la zona i, per això, a les imatges es poden observar altres espècies de fauna que habiten a la comarca del Ripollès.